woensdag 1 oktober 2008

Geluk

Geluk. Wat is er nodig om je echt gelukkig te voelen? Niet zo heel veel als je het mij vraagt. Zelfverzekerdheid, sociale contacten en vooral geen zorgen. Het is alleen niet voor iedereen even makkelijk om aan deze factoren te voldoen.
Ik kan van mij zelf namelijk ook niet altijd zeggen dat ik altijd even gelukkig ben. Het komt bij mij vaak voor dat ik mij zorgen maak of ergens over pieker. Dit betekent niet gelijk dat ik niet gelukkig ben, maar ik kan er wel voor zorgen dat deze zaken, als zorgen maken en piekeren, in zo'n min mogelijke mate een plaats hebben in mijn leven.
Leuke gebeurtenissen waarop ik mij al weken verheug kan ik makkelijk laten verpesten door negatieve gedachten of iets dergelijks. Als ik met mijn gedachten bij dat probleem blijf hangen kan ik me er niet van afzetten en niet volledig genieten van die activiteit. Fout, al zeg ik het zelf, maar ik word er wel ongelukkig van op dat moment.
Praat met anderen over je problemen of je zorgen. Het lucht op en wie weet kunnen zij met je mee denken over een oplossing. De oplossing zal je verder helpen bij een zonnige kijk op de toekomst.
Maar ja, je hebt hier wel vrienden voor nodig. Een heel stadion vol met vrienden is niet nodig natuurlijk. Maar zorg goed voor de vrienden waarvan je weet dat je daar van op aan kunt en neem ook de moeite om naar hun te luisteren. Zij kunnen je steunen in een moeilijke tijd. Je weer laten lachen op het moment dat je het gevoel hebt het nooit meer te kunnen.
Maar ja ook hier heb ik weer een punt te pakken waarbij ik van me zelf kan zeggen dat ik ook dit niet altijd onder controle heb. Praten met anderen over mijn problemen en zorgen? Niets voor mij. Ik ben een echte binnenvetter zoals mijn moeder dat dan mooi noemt. Ik los al mijn problemen wel lekker zelf op denk ik dan. Maar inderdaad. Ik moet toegeven dat je niet alle problemen zelf op kan lossen. Het begint aan je te knagen en dan moet het er uit bij mij. Toch maar met iemand anders over mijn probleem praten dan...al is het dan vaak al te laat en zijn er tranen tot gevolg.

Daarom zeg ik vaak tegen mij zelf: geniet van het leven zoals het komt. Grijp niet terug naar wat er in het verleden had kunnen gebeuren.
Als je een lekker etentje hebt en je bent met je gedachten nog bij die toets die zo slecht ging, kan je niet optimaal genieten van wat je op je bord hebt liggen. Voor je het weet is de hele inhoud al in je maag beland en weet je nu eigenlijk niet of je het wel zo lekker vond. Zonde dus!
Laat situaties zoals studeren, uitgaan, hardlopen en de bioscoop niet verpesten door piekergedachten die in je hoofd rond zweven. Ik vraag mij in zo'n situatie af: wat is nu het ergste dat er kan gebeuren? Is dat wel zo erg? Vaak zijn het dingen die jij zelf erger maakt dan ze zijn. Je denkt en denkt en piekert en piekert. Je wordt ongeruster en je blijft maar malen. Je zorgen worden groter en het probleem voor jou ook. Niet doen. Kap die gedachten af. Het zal je helpen te genieten van de dingen in het leven.
Ik denk dat het heel belangrijk is dat je vooruit kijkt. Over je schouder durven kijken en denken: gebeurd is gebeurd, niets meer aan te doen. Het ligt er natuurlijk wel aan de ernst van de voorheen gebeurde situatie. Leer van de situaties waarin je van je zelf weet dat je fouten hebt gemaakt. Laat dit een extra motivatie zijn om het de volgende keer wel beter zijn. Dit zal je beter doen voelen. Bij mij is dit wel altijd het geval.
Dit is een deel van wat zelfverzekerheid voor mij betekent. Fouten toe durven geven, kritiek van anderen kunnen verdragen, jezelf en anderen complimenteren, blij zijn met wie je bent. Laat je niet beinvloeden door wat anderen mensen over je zeggen of denken.
Nu zal je misschien denken, makkelijker gezegd dan gedaan! En dat klopt, want het lukt mij ook nog niet altijd om gelukkig te zijn.
Ik kan niet van mij zelf zeggen dat ik zo zelfverzekerd ben. Ik trek het me kritiek van anderen wel altijd aan.
Zelfverzekerheid in goede zin betekent voor mij geluk. Een hoop minder zorgen en gepieker. Het gevoel hebben dat je (bijna) alles aankan! Dit gevoel maakt je sterk en helpt je over moeilijke momenten en situaties heen te stappen.

Kortom: wees zelfverzekerd en kap pieker gedachten in je hoofd af. Blijf positief en vraag je af of de gevolgen daadwerkelijk zo verschrikkelijk zijn.
Kijk de toekomst in en zorg dat je deze lachend tegemoet kan. Kan dit niet? Praat er dan met vrienden over en vraag ze om raad.
Deze blog....Ook een hele wijze les voor mij!


Neem ook eens een kijkje op twee webadressen die ik erg interessant vond:
- http://www.psy.nl/
- http://www.stressvrij.com/index2?gclid=CP-B0v-ZiJYCFQWR1Qoda2rxEg

2 opmerkingen:

mrldnf zei

Mee eens Yvet! Ik vind dat je tot een goede conclusie bent gekomen voor jezelf. Ik kan aan je blog zien dat je echt over het onderwerp hebt nagedacht.
Mijn complimenten!

ddensing zei

Yvet,

Het is een goed en diepgaand stuk. Zoals je zei was dit onderwerp echt iets voor jou en daarom heb je er ook genoeg aandacht aan besteedt.
Je zou kunnen zeggen leef van dag tot dag maar dat is ook niet alles.
Piekeren is ook zorgen maken en dat moet ook als je wat wilt bereiken. Teveel piekeren is niet goed maar met helemaal niet piekeren kom je ook niet ver.

Je stuk is interessant met goede voorbeelden.

Blogarchief