woensdag 5 november 2008

Gat in mijn hand!Een gat in mijn hand
Of het nu gaat om gulden of kwartje
Een gat in mijn hand
Etalages bespelen mijn kooplustig hartje
Een gat in mijn hand
Ik geloof dat ik alle reclame geloof
Een gat in mijn hand
Maar ach beter 1 in je hand als in je hoofd
( bron:
http://www.gedichten-freaks.nl/216928/)

Ja en dat is nu precies waar het bij mij om gaat. Ik heb een gat in mijn hand. Nu is het bij mij gelukkig nog niet zo erg dat ik in de financiele problemen zit, maar ik geef mijn geld uit. Iedereen zou je zeggen. Logisch ook.
Altijd maar die mooie voornemens om te gaan sparen en altijd zie ik weer die leuke dingen in de winkel. Fout...ik weet het.
Ik heb veel ambitie om te gaan sparen voor later. En al lijken die ambities zo mooi, het lukt me niet om hier dan ook gehoor aan te geven. Jammer!

Toch lukt het me beetje bij beetje steeds meer te sparen.
Wat doe ik er voor om geld te verdienen? Echt ontzettend veel. Ik werk 3 avonden per week. Ik vul vakken in een supermarkt. Ik werk hard voor mijn geld en verdien dan toch zo'n 50 euro per week. Gemiddeld. Dit komt toch neer op zo'n 200 euro per maand. Dat is hartstikke veel. Maar wat doe ik er nu mee? Ik weet wel een beetje waar het probleem ligt. Ik krijg mijn salaris per week. Elke week beland er dus een aardig zakcentje op mijn rekening.

Weekend: ik ga lekker uit en besluit het er maar eens lekker van te nemen. Maar dan zet dat gat in mijn hand weer op. Ik wil vriendinnen graag trakteren. En ja hoor! Daar vliegt het geld mijn portemonnee weer uit! De volgende dag heb ik daar al weer ontzettende spijt van en wilde ik dat ik die kostbare tijd terug kon draaien!
Maar ach..dat gaat niet. Dan maar weer dat voornemen om nu eens echt te gaan sparen!

Ik denk dat het belangrijk is dat ik er eerst achterkom waar het probleem ligt. Ik denk dat het echt komt door de wekelijkse storting van mijn salaris. Toch zijn er dingen die maandelijks gestort worden (Studiefinanciering; zakgeld).
Probleem is geconstateerd geloof ik. Nu vind ik dat ik er oplossingen voor moet vinden. Ik heb veel op internet gelezen en heb toch wel heel erg veel gehad aan deze site over dit onderwerp.
Tips die ik van deze site zou kunnen gebruiken bespreek ik.
- Laat je pinpas thuis als je de stad ingaat. Bedenk van te voren hoeveel je maximaal wilt uitgeven en neem dat bedrag contant mee. Zo kun je er nooit overheen gaan.
Wat een goede tip. Vooral voor mij! Door een bepaald bedrag vast te stellen en mee te nemen. Mijn moeder zei altijd al. Je kunt niet meer uitgeven dan je hebt. En dat klopt dan ook!
Ik weet alleen niet of dit heel erg voor mij zal werken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet zoveel vind om geen geld op zak te hebben of in mijn bereik. Als je je geld echt nodig hebt kan je er niet bij. Lenen bij andere mensen kan niet zomaar. Maaral met al een goede tip! Ik ga het proberen en kijken hoe het werkt.
- Heb je weinig geld, zorg dan dat je niet op plekken komt waar je in de verleiding komt om het weer uit te geven. Dus vermijd warenhuizen, winkelstraten etc.
Prima tip! Al had ik die misschien zelf ook wel kunnen bedenken. Ik vind het een goede tip en zal ook deze zeker uitproberen. Hoe zou ik deze tip kunnen opvolgen? Ik ga iets anders doen als ik de neiging heb om geld uit te geven.
Zou de tip werken? Ja, maar natuurlijk. Als je niet op de verleidelijke plekken komt kan je er ook geen geld uitgeven!
- Heb jij het guldentijdperk nog meegemaakt? Reken de prijs van iets wat je graag wilt hebben dan eens om naar guldens. Want 45 gulden voor een t-shirtje klinkt toch alweer heel anders dan 20 euro!
Nou dit vind ik een tip die iets minder zinvol is. Ik heb natuurlijk wel in het gulden tijdperk geleefd, maar of je nu moet gaan terugrekenen. Ik heb altijd geroepen: 'We leven nu!' Je houdt je zelf alleen maar voor de gek. Ik vind dat je de verleiding ook wel moet kunnen weerstaan zonder terug te moeten rekenen. Maar dat is misschien wel koppigheid van mijn kant. Misschien dat ik deze tip toch wel moet proberen. Ik kan alleen niet beloven dat ik me er aan kan houden.
- Zet een bepaald (klein) bedrag op je betaalrekening en de rest op een spaarrekening. Als het geld op je betaalrekening op is, kom je niet in de verleiding om meer uit te geven dan je van plan was. Je krijgt nog rente ook!
Dit vind ik een goede tip. Ik leer veel van deze site. Als ik steeds zorg dat een klein bedrag op mijn rekening staat en de rest op mijn spaarrekening beland. Ik kan niet meer uitgeven dan er op mijn rekening staat. Op = op...ik leer het vanzelf wel.

Dit waren voor mij de meeste nuttige tips. Er staan er nog veel meer op de site. Herken je je zelf in mij? Neem dan even een kijkje en klik hier.

Ik zal een foto plakken in mijn agenda van de doelen waarvoor ik spaar. Misschien dat dit mij motiveert om beter te sparen en dus minder geld uit te geven.
Ik wil hier voor echt mijn best doen en zal misschien vaker tips opzoeken.
Ik heb net de eerste stap al genomen! Ik heb de spaarpot er weer bijgepakt en mijn eerste euro gedoneerd! Ik ben op de goede lange weg! Ik ben blij dat ik in iedergeval in de goede richting zit en hoop dat mijn tomtom me de goede weg zal blijven wijzen!


1 opmerking:

mrldnf zei

Jeetje Yvet, eerlijk hoor! Goed van je dat je tot de kern van het probleem bent gekomen.
Ik denk ook wel dat je goede tips hebt verzameld, zodat je meer kunt gaan sparen.
Goed gewerkt!

Merel

Blogarchief