zondag 2 november 2008

RelatiesDe belangen bij een goede relatie zijn in de loop der tijd veranderd. Mensen hadden vroeger economische belangen bij een relatie. Tegenwoordig hechten mensen zich veel meer aan de genegenheid, intimiteit, het contact met elkaar en het uiten van de liefde die je voor elkaar voelt.
De belangen en eisen van een goede relatie zijn dus hoger geworden.
Relaties bestaan omdat mensen behoefte hebben aan contact. Mensen willen iemand waarop zij terug kunnen vallen, die ze lief willen hebben en naar willen verlangen. Dit uit zich vaak in een relatie.
De basis van een relatie moet goed zijn wil de relatie slagen en stand houden. Ik ben van mening dat de basis van een goede relatie moet bestaan uit vertrouwen, eerlijkheid en het op je gemak voelen bij de ander.
Als deze dingen niet voldoende zijn denk ik dat je sterk moet zijn om dit een poos vol te houden. Toch kan een relatie stand houden als het gevoel van verlangen, behoefte aan contact en intimiteit blijft. Toch is er vertrouwen, eerlijkheid en het je op je gemak voelen nodig. Dit is de basis en dus onmisbaar.
Een relatie goed, leuk en spannend houden gaat niet vanzelf. Hiervoor moet toch wel wat moeite gedaan worden.
Als een relatie al een poosje duurt kan iemand dat als een sleur gaan ervaren. Gewoon en normaal. Het kan zijn dat dit de relatie en de gevoelens voor elkaar niet bevorderd. En dit gebeurd ook meestal. Minder vlinders, je hebt elkaar minder te vertellen, gaat minder van elkaar genieten en bent minder blij met elkaars aanwezigheid. Dit is nog maar een kleine greep uit het aantal voorbeelden van symptomen die horen bij het afzwakken van de liefde in een relatie. Als een relatie op dit punt is aangebroken, is het tijd om je relatie meer uit te gaan diepen. Maar ja hoe moet dat aangepakt worden? Volgens de site die ik heb geraadpleegd voor deze blog is het belangrijk dat je met elkaar blijft praten. Spreek verwachtingen over de relatie en van elkaar uit. Ook spanningen moeten worden weggewerkt, want deze staan het geluk van je relatie alleen maar in de weg.
Als je je relatie gezond en leuk wilt houden blijf elkaar dan ook de ruimte geven om jezelf te zijn en te ontwikkelen tot wie je wilt zijn. Waarbij je als gelijkwaardige partners elk op eigen benen staat en verantwoordelijkheid hebt en neemt voor je eigen gevoelens. Probeer de verschillen in je relatie te accepteren en er juist van te genieten. Ieder mens is verschillend, iedereen. Zolang je hier de ruimte voor blijft geven kan iedereen zich zelf zijn en zichzelf DURVEN zijn.
Daag de ander uit om zoveel mogelijk uitzich zelf te halen en steun elkaar hier dan ook bij.
Ik denk ook dat het heel belangrijk is dat je eerlijk naar elkaar toe bent. Blijf met elkaar praten en probeer elkaar te begrijpen. Na een relatie van 7 jaar kan het best eens zijn dat er een dip is. Als je er samen voor wilt gaan en achterhaalt waar het probleem ligt, komt dat best nog goed.
Tenslotte wil ik nog een zin citeren van de site die ik voor deze blog geraadpleegd heb
http://www.opeigenkoers.nl/relatieontwikkeling.htm).
"Een relatie waarin het niet gaat om hoeveel je krijgt maar hoeveel je van jezelf kan geven."

Geen opmerkingen:

Blogarchief